5 Tips voor beginnende beleggers

Je vermogen is aan het verdampen op je spaarrekening bij de bank, het wordt tijd je droom te verwezenlijken en eerder te stoppen met werken, of je wilt gewoon lekker cashen: genoeg redenen om te gaan beginnen met beleggen. Maar help… Waar kan je beginnen? Wat zijn de valkuilen?

Je vermogen laten groeien door middel van beleggen, klinkt goed toch? Absoluut nu, het moment dat je duur gespaarde centjes minder rente of zelfs helemaal geen rente ontvangen en in die zin alleen maar geld kosten. Als je nog nooit iets hebt gedaan met beleggen dan is het goed je eerst te verdiepen, het kan namelijk wel spannend zijn, de wereld van financiƫn zit boordevol met allemaal nieuwe termen, mogelijkheden en gevaren. Kijk naar het nieuws over instortende beurzen door Covid19. Moet je er niet veel vanaf weten voor je gaat beginnen aan het beleggingsavontuur? En waar begin je eigenlijk met jezelf inlezen? Hieronder lees je 5 tips hiervoor.

1. Wat is beleggen

Mocht je gaan willen beleggen is het goed om te begrijpen wat het is.. Beleggen is geld investeren in de hoop dat het geld meer waard gaat worden op de lange of de korte termijn. Je geld zal meer of minder waard worden door de bewegingen op de beurs, die worden weer bepaald door onder andere de resultaten in het aan- en verkopen van bijvoorbeeld aandelen.

2. Waarom beleggen?

De reden is hiervoor is al genoemd maar kunnen we niet vaak genoeg benoemen. Op de spaarrekening zal je vermogen niet verder groeien en kost het allemaal maar geld om te sparen. Beleggen is zeker voor de lange termijn een alternatief wat het overwegen zeker waard zal zijn.

3. De basis voor beleggen

Als je gaat starten met beleggen is het goed om een plan te hebben omtrent beleggen. Wat is het doel waar je voor wilt beleggen en hoeveel tijd geef je jezelf om deze droom werkelijkheid te laten worden. Wil je dat gaan bereiken door zelf te gaan beleggen of besteed je beleggen liever uit? Dat laatste is verstandiger als je zelf weinig tot geen tijd hebt om in te spelen op de kansen in de markt.

4. Risico en rendement

Bij beleggen voor beginners is het goed om duidelijk te vertellen over de risico’s en rendementen wat die beleggen met zich meebrengt. Een beginnende belegger wordt gevraagd naar het risico wat je wilt nemen, zo wordt het risicoprofiel gekozen. Kies je voor een laag risico dan kom je in een defensief profiel, dit zorgt voor minder rendement in vergelijking met een hoog risico waarbij de rendementen hoger kunnen zijn. Dit is geheel afhankelijk van de prestaties van de beleggingen.

5. Pas op voor beginnersfouten

Een fout die vaak voorkomt is gaan beleggen zonder dat je er genoeg kennis van hebt. Vervolgens pak je op korte termijn een keer met geluk rendement en je denkt dat je kan beleggen. Helaas, dit komt meer dan driekwart van de mensen duur te staan over de lange termijn. Verdiep je dus goed in beleggen of kies voor de optie: geld laten beleggen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *