Als je voor het eerst bent benaderd door een incasso bureau, vraagt je jezelf misschien af; wat is een incassobureau en hoe werkt het? Misschien heb je een factuur gemist of ben je de betaling vergeten. En heb je de afgelopen maanden wel telefoontjes of post ontvangen maar heb je niet opgenomen en de post niet geopend. Ook kan het zijn dat je dacht: “ik ken dit bedrijf niet”. En vervolgens er niets mee hebt gedaan. Het kan goed zijn dat je het incasso bureau niet kent, deze is namelijk door jouw schuldeiser – het bedrijf waar jij nog een betaling aan moet doen – ingeschakeld.  Ben je nog nooit op deze manier benaderd, en krijg je telefoontjes en brieven van een incasso bureau? Dan moet je weten wat een incasso bureau is en hoe het werkt.

Een incasso bureau haalt geld op

De primaire functie van een incasso bureau is het innen van schulden, oftewel het ophalen van geld voor bedrijven. Een incassobureau is dus een organisatie die geld incasseert van mensen die nalatig zijn met het betalen van hun facturen. De meeste mensen betalen hun rekeningen op tijd en weten daardoor niet eens wat een incasso bureau is. Maar als jij geld schuldig bent aan een bedrijf of aan de overheid, dan is het wachten erop tot een incasso bureau jou benadert en om het geld vraagt. Bedrijven waarschuwen de consument doorgaans dat er een saldo open staat en dat bij het uitblijven van de betaling er een mogelijke boete wordt opgelegd. Het is dus zaak om in zo’n geval te betalen voordat je een boete krijgt.

Steek je kop niet in het zand

Na ontvangst van een ingebrekestelling is het van groot belang om contact op te nemen met de schuldeiser om tot een overeenkomst te komen. De schuldeiser zal het volledige bedrag willen. Wanneer je dit niet wilt of kunt betalen, dan dien je zo snel mogelijk hiervan de reden te geven. Doe dit altijd via e-mail, WhatsApp of brieven. Telefonisch valt niets te bewijzen en kun je later niet aantonen dat er een reden was waarom je niet wil of kan betalen. Schuldeisers zijn vaak, wanneer niet kan betalen, bereid om te onderhandelen. Je kan dan een verlaging van de schuld krijgen of een betaalregeling. De boete en rente dien je vaak nog wel te betalen. Als het schikkingsbedrag niet wordt bereikt, zal de schuldeiser zich blijven inspannen totdat de schuld volledig is betaald. Dit kan zelfs juridische consequenties hebben. 

De voorwaarden en de wet geldt

Incassobureaus moeten zich houden aan de wetgeving. Maar wanneer je een contract hebt met een bedrijf of een overeenkomst hebt afgesloten, dan worden deze afspraken ook bekeken. Ga dus nooit zomaar een overeenkomst aan zonder de voorwaarden te lezen. Gelukkig heeft een incasso bureau zich altijd aan de wet te houden. Elke vorm van intimidatietactieken of intimiderend gedrag van incassobureaus is illegaal en onaanvaardbaar. Wanneer je hiermee te maken krijgt, dan is het belangrijk om naar de politie te stappen. Een goed incasso bureau als Incassonet.nl blijft altijd professioneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *