Als aanvulling op je pensioen een IPT afsluiten?

IPT staat voor individuele pensioentoezegging. Als je in loondienst bent voor een baas werk je iedere maand voor je pensioen. Zodra je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt krijg je die uitgekeerd. Maar wat moet je dan doen als je een zelfstandige bent en dus geen baas hebt die dit voor je doet?

Hoe kom ik aan een IPT?

Een IPT kun je zelf afsluiten als je een zelfstandige ondernemer bent. Op deze manier zorg je er ook voor dat ook jij een pensioen uitgekeerd krijgt. Je kunt natuurlijk ook zelf iedere maand geld aan de kant zetten, maar vaak vinden mensen dit net iets makkelijker. Dit doe je dan namelijk via een levensverzekering als privépersoon.

Door dit af te sluiten gaat er automatisch maandelijks een bedrag naar de verzekering die op die manier voor jou een pensioen opbouwt. Zodra je de pensioenleeftijd bereikt krijg je het uitgekeerd. Belastingtechnisch gezien is dit heel voordelig om te regelen voor jezelf. Let wel op dat dit alleen voor vennootschappen is en dus niet voor elke onderneming mogelijk.

Welke andere mogelijkheden zijn er?

Je kunt buiten een standaard IPT ook nog jezelf aanvullen verzekeren als het ware. Dit is voor als je komt te overlijden, je arbeidsongeschikt raakt of als je een premievrijstelling wilt. In het geval van overlijden zorg je er dus voor dat als jij komt te overlijden voor je pensioenleeftijd het bedrag uitgekeerd wordt aan je nabestaanden. Zo spaar je niet voor niks en komt het uiteindelijk ook bij je nabestaanden terecht.

In het geval van arbeidsongeschiktheid krijg je extra bescherming als je volledig arbeidsongeschikt raakt. Op dat moment krijg je een invaliditeitsrente uitgekeerd van de verzekeraar. In het laatste geval de premievrijstelling is er sprake van het verkrijgen van vrijstelling voor het betalen van premies. De verzekeraar betaald die premies dan voor jou als je arbeidsongeschikt raakt. Zo bouw je de verzekering verder op zonder premie te betalen.

Waar dien ik rekening mee te houden?

We hebben eerder al aangegeven dat deze methode belastingtechnisch heel voordelig is. Wel moet erbij verteld worden dat er een aantal restricties hieraan vast zitten. Zo mag uw pensioenpremie niet meer dan 80% van uw hoogste inkomen zijn. U kunt uzelf dus niet verzekeren voor een hoger bedrag dan uw inkomen was.

Dit wordt gedaan omdat mensen anders veel te hoge bedragen laten vastleggen waardoor ze hopen onder de belastingverplichting te komen. Mocht je dit toch wel doen dan kan de belasting ervoor kiezen het niet meer aftrekbaar te maken. Je kunt ervoor kiezen het eerder uit te laten keren dan op pensioenleeftijd alleen betaal je dan meer belasting dan als je wacht.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het afsluiten van een IPT en nog meer informatie willen, misschien zelfs over andere dingen. Dan kunt je kijken naar ex-stra.be. Hier vind je allerlei informatie over het investeren in je eigen privévermogen en wat de opties zijn. Mocht je dus twijfelen of misschien verder willen kijken naar andere opties is dit zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *